Τράπεζες

Σε “δυνατά χέρια” περνά η Τρ. Πειραιώς- Η τρόικα που θα κυβερνά με 26,8%


Η άτυπη “αποκρατικοποίηση” και η ανάδειξη μιάς ισχυρής ομάδας ενεργών βασικών μετόχων  είναι το άμεσο εμφανές αποτέλεσμα της ΑΜΚ στην Τρ. Πειραιώς, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς υπερκαλύφθηκε στο πολλαπλάσιο  και στην ανώτατη τιμή του εύρους τιμών διάθεσης.

Η διαμόρφωση μετοχικού σχήματος ικανού να “κουμαντάρει” μελλοντικά την τράπεζα, ήταν στρατηγική επιλογή της διοίκησης της και υλοποιήθηκε μέσω της κατανομής των μετοχών που διατέθηκαν σε διεθνείς επενδυτές με διαδικασία book building.

Η διοίκηση της Τρ. Πειραιώς και οι σύμβουλοί της στην ΑΜΚ, επέλεξαν να δώσουν μεγάλα πακέτα σε λίγους επενδυτές, προκειμένου να αποφευχθεί η πολυδιασπορά των μετοχών και ο κατακερματισμός των ποσοστών συμμετοχής, όπου θα οδηγούσε το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από διεθνείς επενδυτές.

 Η κατανομή των νέων μετοχών

Οι τρεις  “cornerstone investors” (“ακρογωνιαίοι λίθοι” της ΑΜΚ), στους οποίους βασίστηκε εκ προοιμίου η επιτυχία του εγχειρήματος – η εταιρεία του  Paulson, ο Αριστοτέλης Μυστακίδης και η Helikon Invest - πήραν κατά προτεραιότητα όσες μετοχές ζήτησαν.

Παράλληλα, έμειναν “με άδεια χέρια” - δεν πήραν ούτε μία μετοχή – δεκάδες ξένα χαρτοφυλάκια  που ζήτησαν μικρότερα πακέτα μετοχών, πρόσφεραν χαμηλότερη  τιμή, ή μπήκαν στη διαδικασία έχοντας βραχυχρόνια κερδοσκοπική στόχευση.

Η επιλογή έγινε με βασικά κριτήρια το επενδυτικό προφίλ κάθε χαρτοφυλακίου και την επιδίωξη να συγκροτηθεί μετοχικό σχήμα που θα διασφαλίσει την “κυβερνησιμότητα” της τράπεζας. Πέραν λοιπόν των τριών “cornerstone investors” δόθηκαν  μεγάλα πακέτα σε χαρτοφυλάκια της Fidelity, της Blackrock, δύο ευρωπαϊκών τραπεζών και στο κρατικό πετρελαϊκό επενδυτικό fund της Νορβηγίας.

 Πόσα πλήρωσαν, τι πήραν

Οι τρεις cornerstone investors (Paulson, Μυστακίδης και Helikon) που θα είναι τα νέα “αφεντικά”  στην Τρ. Πειραιώς εισέφεραν συνολικά στην ΑΜΚ 380 εκατ. ευρώ  και παίρνουν 330,4 εκατ. νέες μετοχές,  από τα 1,02 δισ. τεμάχια που διατέθηκαν με book building σε διεθνείς επενδυτές.

Συνυπολογιζομένων και των παλιών μετοχών που κατέχουν, μετα την ΑΜΚ θα έχουν στην Τρ. Πειραιώς συνολικό ποσοστό  26,77%, το οποίο κατανέμεται ως εξής:John Paulson 18,62%, Αριστοτέλης Μυστακίδης 2,93%, Helikon Invest  5,22%

Το ΤΧΣ πήρε το ελάχιστο απ' όσα ζήτησε  (306,7 εκατ. νέες μετοχές), εισφέροντας 352,7 εκατ. ευρώ. Ετσι μετά την ΑΜΚ θα κατέχει περίπου το 27%.

 ΤΧΣ και ΥΠΟΙΚ: Ψήφος εμπιστοσύνης η επιτυχής ΑΜΚ

 Το ΤΧΣ σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι η μεγάλη ζήτηση από υψηλής ποιότητας διεθνείς επενδυτές στο ανώτατο σημείο του εύρους της τιμής, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη στο φιλόδοξο πλάνο της τράπεζας για βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού της
Ο βασικός λόγος που το ΤΧΣ πήρε τις ελάχιστες μετοχές σε σχέση με αυτές που ζήτησε, ήταν η ισχυρότατη ζήτηση από διεθνείς επενδυτές.

Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης δήλωσε ότι η συμμετοχή ποιοτικών θεσμικών χαρτοφυλακίων τα οποία δεν είχαν επενδύσει στη χώρα εδώ και πολύ καιρό, “αποτελεί καταλύτη για την εμβάθυνση, διεύρυνση και ενίσχυση των της ελληνικής κεφαλαιαγοράς”

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τονίζεται ότι “η υπερκάλυψη της ΑΜΚ στο πολλαπλάσιο μεσούσης της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην πορεία ανάταξης του τραπεζικού συστήματος, που θα επιτρέψει τη δημιουργία κατάλληλου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και θα διασφαλίσει ρευστότητα για την πραγματική οικονομία”.

Χρ. Μεγάλου: Θα εκπληρώσουμε τους στόχους

Ο Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, σχολίασε:
"Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η επιτυχής ολοκλήρωση της προσφοράς νέων μετοχών, η ποιότητα και ο πλουραλισμός των επενδυτών που συμμετείχαν, συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης στον Όμιλο Πειραιώς και τη στρατηγική του, καθώς και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στην Πειραιώς να εκπληρώσει τον απώτερο στόχο που έχει θέσει για την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της κατά τους επόμενους 12 μήνες και να εκπληρώσει την κεντρική επιδίωξη: να καταστεί μια ισχυρή τράπεζα, έτοιμη για την επόμενη μέρα, με δυνατή κεφαλαιακή βάση ώστε να στηρίξει την ελληνική οικονομία καθώς ανακάμπτει από την πανδημία".

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα