Αγορές

Σε τεντωμένο σχοινί τα χρηματιστήρια – Υψηλό βραχυχρόνιο ρίσκο στο ΧΑ


Χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στις αγορές, που ζούν ώρες αγωνίας, ανασφάλειας και αβεβαιότητας καθώς η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού εξαπλώνεται ταχύτατα, καθιστώντας αναπόφευκτη τη λήψη πρόσθετων περιοριστικών μέτρων, που θα πλήξουν περαιτέρω την οικονομία και τις επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
 Στα προβλήματα της πανδημίας προστίθενται το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, η πληθωριστική απειλή, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τα μέτρα στήριξης και η προοπτική ανόδου των επιτοκίων.
  Η εξαιρετικά αρνητική συγκυρία που διαμορφώνεται και η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος προκαλούν κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια μετοχών και εμπορευμάτων, όπου επικρατεί έντονη μεταβλητότητα. Οι απώλειες περιορίζονται μετά το άνοιγμα της Wall Street, τίποτε όμως δεν προδικάζει τη συνέχεια, καθώς μάλιστα συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, που σημειώνει σήμερα νέο άλμα +7,2%.

Ανοιξε ο “ασκός του Αιόλου”

Το ρίσκο στα χρηματιστήρια αυξάνεται κατακόρυφα, λόγω της μαζικής μετακίνησης κεφαλαίων που επιτείνει την μεταβλητότητα. Οπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, οι αγορές μετοχών, ομολόγων και εμπορευμάτων βγαίνουν τώρα από την κατάσταση ασταθούς ισορροπίας όπου βρίσκονταν τις τελευταίες εβδομάδες και ο “ασκός του Αιόλου” έχει ανοίξει.

Η εικόνα βελτιώθηκε τις τελευταίες ώρες, αλλά παραμένει εξαιρετικά αρνητική. Ο Dow Jones υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 1,7%, ο Nasdaq είναι στο -1,4%. Στην Ευρώπη οι δείκτες έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά ημέρας. Οι απώλειες του DAX έχουν περιοριστεί από 3% σε 1%, ο CAC-40 υποχωρεί επίσης κατά 1% (από -2,6%), όπως και ο FTSE-100  στο Λονδίνο.

Μετοχές και δείκτες στο ΧΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ελληνικό χρηματιστήριο, που απέφυγε τα χειρότερα. Ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε με απώλειες 1,19% στις 879,93 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά πήγε -2,48% στις 865,49 μονάδες. Ο τραπεζικός που βυθιζόταν έως -3,48% έκλεισε στο -1,30%. Κατά 1.30% υποχώρησε ο FTASE25 των blue chips.

Σε δοκιμασία τίθενται τώρα οι διαδοχικές στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα, που είχαν αποδειχθεί ανίσχυρες στο προηγούμενο πτωτικό κύμα. Η δυναμική της αγοράς είναι σαφώς καθοδική, αλλά η συνέχεια θα εξαρτηθεί κυρίως από το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Ενδοσυνεδριακά 9 στις 10 μετοχές κινούνταν στο κόκκινο, ενώ η τελική αναλογία διαμορφώθηκε σε 1/2,8.

Στο τραπεζικό ταμπλό όλες οι μετοχές κατέγραψαν απώλειες. Attica Bank -4,2%, Εθνική -2,2%, Eurobank, Alpha και Πειραιώς -1,1%, Τρ. Ελλάδος -0,6%.  
 Μόνο 4 από τα 21 εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τερμάτισαν με θετικό πρόσημο: Lamda +1,4%, Ελλάκτωρ +0,6%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,3%, Jumbo +0,1%). Με τις μεγαλύτερες απώλειες ΕΥΔΑΠ -3%, ΔΕΗ -2,8%, Coca-Cola -2,7%,  Aegean -2,2%, ΕΛΠΕ και Quest -2%, ΟΤΕ -1,9%,  Βιοχάλκο -1,7%.

Στα mid caps Epsilon +2,3% (από -4,3% ενδοσυνεδριακά), Παπουτσάνης +1,4%,  Intracom +1,2%, Autohellas +0,8%. Στον αντίποδα Ολυμπιακή Τεχνική -4%, Ικτίνος -3%,  Αβαξ και Ιντρακάτ -1,8%, Πλαστικά Θράκης -1,6%.
  Στη μικρή και μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση άνοδο με αξιόλογο όγκο συναλλαγών σημείωσαν οι Ευρωσύμβουλο +3,6%, ΕΚΤΕΡ +3%, Ιλυδα +2,7%, Medicon +2,3%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα