Στο προοίμιο των τεστ αντοχής η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί καθιστά σαφές ότι η μεθοδολογία είναι κοινή για όλες τις τράπεζες και δεν προβλέπει ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Σε ερώτηση της DW στην επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης τύπου στην Φρανκφούρτη, σχετικά με ελληνικά δημοσιεύματα που φέρουν την ΕΚΤ να ορίζει ελάχιστο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στα τεστ αντοχής, η αξιωματούχος κατέστησε σαφές ότι η φιλοσοφία των τεστ δεν είναι να αναδείξουν αν οι τράπεζες πέτυχαν ή απέτυχαν. Προφανώς η πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του SSM υπονοεί ότι η διαδικασία εποπτείας των ελληνικών τραπεζών δεν σταματά με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ στις αρχές Μαΐου.
Η Ντανιέλ Νουί υπογράμμισε ότι «η ανάγκη ανακεφαλοποίησης θα εξεταστεί από το εποπτικό συμβούλιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού για κάθε τράπεζα ξεχωριστά, όχι μόνο για τις ελληνικές, αλλά για όλες τις τράπεζες. Δεν υπάρχει κανένα νόημα λοιπόν να γίνεται λόγος για συγκεκριμένα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας που ενδεχομένως να ισχύουν για μια τράπεζα, αλλά όχι για τις υπόλοιπες», κατέστησε σαφές η επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ.
Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της εποπτικής αρχής Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ συμπλήρωσε ότι η μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (EBA) για τα στρες τεστ θα εφαρμοστεί στο σύνολο των τραπεζών, κατά συνέπεια οφείλει να είναι ενιαία για όλες τις τράπεζες. Έκανε μάλιστα λόγο για μεθοδολογία "one size, fits all"
Προτιμότερη μια αναδιάρθρωση οφειλής από ένα «κόκκινο δάνειο»
Αναφερόμενη στο ζήτημα των σχεδιαζόμενων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η Ντανιέλ Νουί απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι έχουν καθυστερήσει οι πλειστηριασμοί. Έχω ωστόσο πληροφορηθεί, και ελπίζω να ευσταθούν οι πληροφορίες μου, ότι πριν καν ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί, διαπιστώνεται κινητικότητα. Αναφέρομαι στην κατηγορία των λεγόμενων "στρατηγικών κακοπληρωτών", οι οποίοι είναι σε θέση να πληρώσουν και φυσικά δεν θέλουν να ανακαλύψουν μια μέρα ότι το ακίνητό τους βγαίνει στο σφυρί».
Η επικεφαλής εποπτείας υπογράμμισε ωστόσο ότι οι πλειστηριασμοί είναι μόνο ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες. Και αναφέρθηκε στη δυνατότητα έγκαιρης αναδιάρθρωση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPL) για να αρχίσουν και πάλι να εξυπηρετούνται από τους δανειολήπτες: «Για το διασφαλίσουν αυτό οι τράπεζες θα πρέπει να προσφέρουν κάτι, όπως για παράδειγμα ένα χαμηλότερο επιτόκιο. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα θα είναι πολύ χαμηλότερο από αυτό που θα κληθούν να καταβάλλουν αν δεν γίνει έγκαιρα μια ρύθμιση», κατέληξε η Ντανιέλ Νουί.
Πηγή DW