Η καταβύθιση της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των νέων χαρτιών από την ΑΜΚ, “κοκκινίζει” τους χρηματιστηριακούς δείκτες και δημιουργεί χαμηλό βαρομετρικό στο στο ΧΑ. “Αντέχουν” οι άλλες τραπεζικές μετοχές, ενώ ο τίτλος της Coca-Cola χρησιμοποιείται ως “εργαλείο” αντιστάθμισης των απωλειών σε πολλούς τίτλους. Το κρίσιμο ερωτηματικό για την αγορά είναι πού θα ισορροπήσει η Πειραιώς και πόσο θα επηρεάσει στη συνέχεια το γενικότερο χρηματιστηριακό κλίμα.
Οπως ήταν αναμενόμενο, η μετοχή άνοιξε στο limit down (-30% στο 1,54 ευρώ) και παρέμεινε επί δύο ώρες “κλειδωμένη" σ΄αυτή την τιμή, με ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 15,5 εκατομμυρίων τεμαχίων, ενώ δεν υπήρχε αγοραστής.
Στη συνέχεια έγιναν μαζικές αγοραστικές παρεμβάσεις, η προσφορά απορροφήθηκε και η τιμή πήγε μέχρι 1,62 ευρώ (-26,4% από χθες). Τώρα κινείται μεταξύ 1,59-1,60 ευρώ με απώλειες 27,5%.
Μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 48,9 εκατ. τεμάχια, ενώ με προσυμφωνημένες συναλλαγές μεταβιβάστηκαν 9 πακέτα 6,4 εκατ. τεμαχίων. Συνολικά έχει αλλάξει χέρια το 4,8% των μετοχών της τράπεζας.
Η μεγάλη πτώση της μετοχής με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 1,2 δισ. νέων χαρτιών της ΑΜΚ ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς η τιμή της είχε “φουσκώσει μεθοδικά τις προηγούμενες μέρες, προκειμένου η “αποκαθήλωση” να ξεκινήσει από ψηλά και οι πιέσεις να εκτονωθούν όσο το δυνατόν ψηλότερα από την τιμή διάθεσης των νέων τίτλων (1,15 ευρώ).
Διορθώνεται πλέον και η μεγάλη στρέβλωση που υπήρχε στα Παράγωγα, όπου το ΣΜΕ της Πειραιώς κινούνταν πολύ χαμηλότερα από την τιμή της μετοχής στη σποτ αγορά. Τώρα το ΣΜΕ Ιουνίου βρίσκεται οριακά χαμηλότερα από την τιμή της μετοχής, στα 1,52 ευρώ.
Οι προβλέψεις
Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιέσεις στην Πειραιώς θα συνεχισθούν και η μεταβλητότητα θα αυξηθεί στη συνέχεια, όσο η μετοχή θα πλησιάζει προς την τιμή της ΑΜΚ.
Οσον αφορά τη γενικότερη κατάσταση και τη δυναμική της αγοράς, επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη εβδομάδα θεωρούν τη συνέχιση της ανοδικής κίνησης με αργούς ρυθμούς και ενδοσυνεδριακές διορθώσεις.
Πρώτο ζητούμενο η επάνοδος του ΓΔ στην περιοχή των 910 μονάδων, που μπορεί να αποδειχθεί τώρα ισχυρή αντίσταση.
Μετοχές και δείκτες
Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,55% στις 896,2μονάδες, χάνοντας τη στήριξη που είχε αποκτήσει τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή των 900-910 μονάδων. Περίπου 1,40% χάνει ο FTASE25 στις 2.185,8 μονάδες.
Την εικόνα της αγοράς αλλοιώνει η μεγάλη πτώση του τραπεζικού δείκτη, ο οποίος σημείωσε χαμηλό -4,75% και τώρα χάνει 3,60%, λόγω των απωλειών (-30%) της Πειραιώς. Η επίπτωση αντισταθμίζεται εν μέρει από την άνοδο της Εθνικής (+3,3%) και της Eurobank (+0,8%). Αμετάβλητη η Alpha, Τρ. Ελλάδος +0,2%.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips προηγείται η Aegean (+3,8%). Ακολουθούν Ελλάκτωρ +1,2%. Coca-Cola και ΟΛΠ +1%, ΕΛΠΕ +0,7%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν: ΟΠΑΠ -1,7%, ΟΤΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,4%, Φουρλής και Jumbo -1,2%, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος -0,7%.
Στα mid caps κέρδη καταγράφουν μόνο δυο μετοχές: Quest +1,4%, Autohellas +1%.Στον αντίποδα MIG -3,4%, Cenergy και Profile -2,8%, Πλαστικά Θράκης -2%, Intracom -1,5%.