Σε πρώτου μεγέθους πολιτικό διακύβευμα έχει εξελιχθεί για την κυβέρνηση, η αποφυγή εφαρμογής των νέων περικοπών στις συντάξεις, από τον Ιανουάριο του 2019. Το Μαξίμου ποντάρει πολλά στο εν λόγω «στοίχημα», εκτιμώντας ότι αν κερδηθεί, θα προσδώσει σημαντικά πολιτικά οφέλη στην κυβέρνηση, θα ενισχύσει σημαντικά το κοινωνικό της προφίλ και θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος στην προεκλογική ρητορική που θα ακολουθήσει.
Η έκβαση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-Θεσμών για τις περικοπές στις συντάξεις, ενδεχομένως να αποτελέσει και το κύριο διαμορφωτή στην επιλογή του Μαξίμου, για το χρόνο τέλεσης των εκλογών. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση κερδίσει τη συναίνεση των Θεσμών και αναβάλλει τουλάχιστον κατά ένα χρόνο τις περικοπές των συντάξεων, θα αποκτήσει ένα ισχυρότατο πολιτικό «ατού» και θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επικοινωνιακό μομέντουμ, το οποίο ίσως και να επιχειρήσει να αξιοποιήσει άμεσα., προσφεύγοντας στις κάλπες.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αλλά και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, με αφορμή την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, άνοιξαν την άτυπη προεκλογική περίοδο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προσφύγει στις κάλπες, υπό καλές γι' αυτήν «συνθήκες», επιλέγοντας-ιδανικά- το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.
Και μια ενδεχόμενη «νίκη» στο μείζον θέμα των συντάξεων, είναι ικανή να προσφέρει την απαραίτητη δυναμική στην κυβέρνηση και να «οικοδομήσει» το ζητούμενο ευνοϊκό πλαίσιο, προκειμένου το Μαξίμου να παίξει το χαρτί των εκλογών.
Το να κερδηθεί το εν λόγω «στοίχημα», κρύβει σημαντικές δυσκολίες για την κυβέρνηση, η οποία πάντως έχει έτοιμη την επιχειρηματολογία της, ενόψει των πρώτων μεταμνημονιακών διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, όπου το ελληνικό αίτημα για τη μη περικοπή των συντάξεων, θα κατέχει περίοπτη θέση.
Πώς θα επιχειρήσει η Αθήνα να πείσει τους Θεσμούς, για τη μη περικοπή των συντάξεων το 2019
Η βασική ελληνική επιχειρηματολογία έγκειται στο εξής: ότι η χώρα θα υπερκαλύψει κατά περίπου 700 εκατομμύρια τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 και ως εκ τούτου έχει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να μην προσφύγει στην περικοπή των συντάξεων. Υπάρχουν ,δηλαδή, τα χρήματα-προερχόμενα από την υπερκάλυψη του πρωτογενούς πλεονάσματος- που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό που θα προκληθεί από τη μη προβλεπόμενη μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ το 2019.
Η Αθήνα ισχυρίζεται ότι τα νούμερα «βγαίνουν», ωστόσο, οι Θεσμοί είναι προς το παρόν επιφυλακτικοί, καθώς θέλουν να δουν περισσότερες έμπρακτες αποδείξεις. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; ότι σε πρώτη φάση η περικοπή των συντάξεων θα συμπεριληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Νοέμβριο.
Τότε θα καταρτιστεί το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού και άπαντες θα έχουν μια πιο ξεκάθαρη και πλήρη εικόνα, για τα έσοδα τις δαπάνες, και τα λοιπά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που δρομολογήσει και τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την περικοπή ή όχι των συντάξεων το 2019.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα έχουν προηγηθεί οι διαβουλεύσεις στις 10 Σεπτεμβρίου (επιστροφή τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα), αλλά και τo Εurogroup του Οκτωβρίου. Στις επόμενες συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα ακολουθήσουν (Νοέμβριο ή Δεκέμβριο), θεωρείται πιθανό ότι θα κριθεί οριστικά το «στοίχημα» των συντάξεων.
Νώντας Βλάχος