Επιχειρήσεις

Τέλος χρόνου για τη ΛΑΡΚΟ - Ναυαγεί ο διαγωνισμός ελλείψει ενδιαφέροντος


Τρεις μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ, όλα δείχνουν ότι ο διαγωνισμός οδηγείται σε ναυάγιο και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία σιδηρονικελίου θα μείνει "στα αζήτητα", παραμένοντας δισεπίλυτο πρόβλημα για την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το περίεργο είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές, αν και η τιμή του νικελίου κινείται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα - στα 35.500 δολ./τόνο -  έχοντας διπλασιασθεί το τελευταίο πεντάμηνο, ενώ πρόσφατα σημείωσε ιστορικό υψηλό στα 81.530 δολάρια! 

Η μεγάλη άνοδος της τιμής του μετάλλου και η αυξανόμενη διεθνής ζήτηση αναμενόταν ότι θα προκαλούσαν το ενδιαφέρον διεθνών μεταλλευτικών ομίλων για  την ελληνική εταιρεία και για τα μεταλλεία σιδηρονικελίου που δημοπρατούνται παράλληλα με τις μεταλλουργικές εγκαταστάσεις.

Ομως, αντί να υπάρξει συρροή ενδιαφερομένων, οι πέντε από τους 6 αρχικούς υποψήφιους επενδυτές έχουν αποσυρθεί. Ως μοναδικός διεκδικητής έχει απομείνει η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ελβετική AD Holdings. Ομως είναι αβέβαιο αν και αυτή θα καταθέσει τελικά δεσμευτική προσφορά.

Σε περίπτωση που κηρυχθούν άγονοι οι διαγωνισμοί, η ΛΑΡΚΟ θα οδηγηθεί σε πτώχευση και οριστικό λουκέτο.

Επισημαίνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 55,2% της επιχείρησης, «τρέχει» τον διαγωνισμό πώλησης περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ (μεταλλείο και μεταλλουργία Λάρυμνας). Ο δεύτερος διαγωνισμός που είναι υπό την ευθύνη του ειδικού διαχειριστή, αφορά την πώληση  τριών μεταλλείων σιδηρονικελίου.

Στην πρώτη λίστα υποψηφίων επενδυτών υπήρχαν εταιρείες που ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν μόνον τα μεταλλεία και να μεταφέρουν το μετάλλευμα προς επεξεργασία σε μονάδα που διαθέτουν στα Σκόπια. Αλλοι δύο αποσυρθέντες υποψήφιοι ενδιαφέρονταν μόνον για  τα μεταλλευτικά δικαιώματα - ήθελαν δηλαδή να πάρουν τα μεταλλεία, χωρίς να "φορτωθούν" την ΛΑΡΚΟ, που χρειάζεται μεγάλες επενδύσεις για να καταστεί ανταγωνιστική και κερδοφόρος

Επισημαίνεται ότι μόνον για την αναβάθμιση της υφιστάμενης μονάδας σιδηρονικελίου και την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων απαιτούνται επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ. Για να προχωρήσει η ΛΑΡΚΟ στην παραγωγή νικελίου και για να αξιοποιήσει τις ποσότητες κοβαλτίου που υπάρχουν στο μετάλλευμα σιδηρονικελίου, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν πρόσθετες επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα