Χρηστικά

Στις 120 δόσεις όλα τα χρέη σε ασφαλιστικά Ταμεία


Ολοκληρώνεται το σχέδιο νόμου και την Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή  

Όλα τα χρέη προς τα  ασφαλιστικά ταμεία ανεξάρτητα από τον χρόνο που «γεννήθηκαν» εντάσσονται στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο και την προσεχή Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή.

Θα ξεκινήσει να λειτουργεί εντός του Μαρτίου, καθώς ήδη προετοιμάζεται και η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα εισέρχονται οι οφειλέτες και θα ολοκληρώνουν σε λίγα λεπτά την ένταξη στη ρύθμιση, με τη διαδικασία που περιγράφει το Σin παρακάτω.

Η ρύθμιση θα δίνει την ευχέρεια αποπληρωμής των χρεών μέχρι και σε 120 δόσεις, ενώ το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 25 – 30 ευρώ, έναντι 50 ή 100 ευρώ που ήταν το ελάχιστο όριο των προηγούμενων ρυθμίσεων.

Το κατέβασμα του ελάχιστου ορίου της δόσης, γίνεται για αντικειμενικούς λόγους αφού από τα στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) προκύπτει ότι χάθηκαν χιλιάδες ρυθμίσεις με ελάχιστη δόση 50 ή 100 ευρώ.

Όπως προκύπτει από το γράφημα που δημοσιεύει το Σin, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων του 2015:

  • Το 20% των οφειλετών που βγήκε και έχασε τη ρύθμιση είχε ελάχιστη δόση 50 – 100 ευρώ.
  • Το 38% των οφειλετών που βγήκε από τη ρύθμιση είχε ελάχιστη δόση από 100 έως 200 ευρώ.
  • Το 58% των οφειλών που βγήκαν από τη ρύθμιση είχαν οφειλές έως 200 ευρώ.

 

apolleies

Εντάσσονται τα χρέη κάθε ηλικίας

Τα νεότερα στοιχεία είναι ότι στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά Ταμεία εντάσσονται όλα τα χρέη των ασφαλισμένων, ανεξάρτητα από τον χρόνο που γεννήθηκαν μέχρι και τη χρήση του 2018.

Σε ότι αφορά στην «ηλικία» των χρεών διευκρινίζεται ότι στη ρύθμιση θα ενταχθούν:

  • Τα χρέη που δημιουργήθηκαν από τη δεκαετία του 1990 και μετά και, φυσικά, δεν έχουν παραγραφεί, μέχρι και το έτος 2018.
  • Για τα χρέη από το 2002 και μέχρι και το έτος 2016 θα γίνει επανυπολογισμός  των οφειλών με βάση τις εισφορές που προβλέπει ο ν. Κατργούγκαλου. Αυτό σημαίνει ότι θα «κουρευτούν» βαθιά κατά μέσο όρο κατά 70%.
  • Οι εισφορές των ετών 2017 και 2018, δεν θα επανυπολογιστούν, αφού υπολογίστηκαν με βάση τον νέο νόμο, ούτε φυσικά θα «κουρευτούν» αρχικές οφειλές και προσαυξήσεις. Ωστόσο η διευκόλυνση που θα παρέχεται στους υπόχρεους είναι να προστεθούν στα υπόλοιπα παλαιά χρέη, ώστε να αποπληρωθούν μαζί.
  • Για τα χρέη προ το 2002 (εκείνα που δεν έχουν παραγραφεί), θα γίνει ειδική ρύθμιση, με πιθανότερη την εφαρμογή της ελάχιστης εισφοράς που προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου. Οι οφειλέτες προ του 2002 αφορούν λίγες περιπτώσεις, αλλά θα καλυφθούν με τη ρύθμιση, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν εγκλωβιστεί και ενώ έχουν συμπληρώσει τα χρόνια ασφάλισης δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν.
  • Όσοι έχουν χρέη, τα οποία αφορούν μόνο εισφορές των ετών 2017 και 2018 και όχι και παλαιότερων ετών, δεν θα ενταχθούν στη νέα ρύθμιση, αλλά θα παραπέμπονται στην πάγια ρύθμιση, που ήδη ισχύει. Μόνο εάν έχουν και παλαιότερα χρέη, θα προστίθενται και εκείνα της τελευταία διετίας αλλά «ακούρευτα».

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα

Με την ενεργοποίηση της ρύθμισης, όπως έχει αποκαλύψει το Σin, η ένταξη θα γίνεται με τα ακόλουθα βήματα:

  1. Ο οφειλέτης θα εισέρχεται στην εφαρμογή πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ, για να γίνει η ταυτοποίηση  
  2. Θα διαπιστώνει κατ΄ αρχήν το ύψος της οφειλής,  με την οποία είναι χρεωμένος. Θα εμφανίζεται το συνολικό ποσό αλλά και αναλυτικά για όλα τα χρόνια από τα οποία προέρχεται το χρέος. Επίσης θα εμφανίζεται χωριστά η αρχική οφειλή και χωριστά οι προσαυξήσεις.
  3. Εφόσον συμφωνεί θα προχωρεί στο επόμενο βήμα. Αν έχει αντιρρήσεις θα πρέπει να μεταβεί στον ΕΦΚΑ για διευκρινίσεις και να προσκομίσει στοιχεία τα οποία θα αμφισβητούν το ύψος της οφειλής.
  4. Στην περίπτωση που αποδέχεται το χρέος, πατώντας την ένδειξη «ρύθμιση» θα ενημερώνεται για το ύψος του «κουρέματος» της αρχικής οφειλής και των προσαυξήσεων και θα προκύπτει το τελικό ποσό, που καλείται να πληρώσει σε δόσεις. 
  5. Κατόπιν θα ενημερώνεται για τον αριθμό των δόσεων, με τις οποίες μπορεί να ρυθμίσει την εξόφληση του χρέους.
  6. Το ελάχιστο ύψος της δόσης δεν θα μπορεί να είναι χαμηλότερο από 25 - 30 ευρώ, αλλά ο  ίδιος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, αν θέλει,  μεγαλύτερο ποσό.
  7. Οι δόσεις θα είναι μέχρι 36 αν το ποσό της οφειλής είναι μέχρι 3.000 ευρώ και μέχρι 120 δόσεις για μεγαλύτερες οφειλές.
  8. Εφόσον αποδεχτεί τα ποσά και το πλαίσιο της ρύθμισης, θα επιλέγει την ένδειξη «αποδοχή» και θα εντάσσεται στη ρύθμιση.
  9. Ακολούθως, θα εκδίδονται οι Ταυτότητες Πληρωμής (όπως της Εφορίας) με τους κωδικούς των οποίων, θα αποπληρώνει τις μηνιαίες δόσεις στις τράπεζες ή μέσω web banking.
  10. H ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης, η οποία θα πρέπει να γίνει εμπρόθεσμα.
  11. Η νομοθετική διάταξη η οποία θα καθορίσει το πλαίσιο της ρύθμισης, θα προβλέπει ρητώς ότι αν δεν πληρωθούν κάποιες δόσεις (πιθανότατα δύο διαδοχικές), ο οφειλέτης θα τίθεται εκτός ρύθμισης και παράλληλα θα αναβιώσουν όλα τα χρέη ακόμα και εκείνα που «κουρεύτηκαν» κατά την ένταξη στη ρύθμιση.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα