Δύο αστάθμητοι παράγοντες μπαίνουν στην εξίσωση των πολιτικών εξελίξεων και θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις κυβερνητικές αποφάσεις όσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, επηρεάζοντας αναλόγως και το εκλογικό αποτέλεσμα: Είναι η πορεία του πληθωρισμού – δηλαδή η εξέλιξη της ακρίβειας και οι αυξήσεις επιτοκίων, με τις πολλαπλές παρενέργειες τους στην οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Ολα έχουν έναν κοινό παρονομαστή, που δεν εξαρτάται και δεν επηρεάζεται από αποφάσεις και επιλογές της κυβέρνησης: Το ενεργειακό κόστος – δηλαδή κατ' ουσίαν τις τιμές του φυσικού αερίου και του αργού πετρελαίου και κατ' επέκταση του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Με την τιμή του φυσικού αερίου στα ύψη, τον πληθωρισμό να καλπάζει, την ακρίβεια να φέρνει στα όρια της ανέχειας εκατομμύρια νοικοκυριά και τα υψηλά επιτόκια να “πνίγουν” εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να πάει σε πρόωρες εκλογές και να ελπίζει σε ένα αποτέλεσμα που θα του στρώσει το δρόμο για επίτευξη αυτοδυναμίας στις επόμενες.
Είναι αναγκασμένος να περιμένει, προσβλέποντας σε θετικές εξελίξεις που θα στηρίξουν το αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης από την παρούσα κυβέρνηση. Το timing των εκλογών και οι συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης, επηρεάζοντας την πορεία του πληθωρισμού - και κατ' επέκταση των επιτοκίων θα είναι καθοριστικής σημασίας για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Στοιχήματα, εικασίες και σενάρια
“Οσα γράφονται και ακούγονται για τον χρόνο προσφυγής στις κάλπες, είναι προς το παρόν μόνον εικασίες και σενάρια”, λένε κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ. “Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του στο Μαξίμου βρίσκονται ενώπιον πολλών διλημμάτων, μετρώντας τα συν και πλην κάθε σεναρίου, τα ρίσκα και τις πιθανότητες”.
Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν μάλιστα ότι “οι όποιες αποφάσεις ληφθούν τελικά, θα έχουν και χαρακτήρα “στοιχήματος”, καθώς ουδείς μπορεί να προδικάσει ποιές θα είναι τους επόμενους μήνες οι εξελίξεις στα “θερμά μέτωπα” και πώς θα επηρεάσουν τις επιλογές των ψηφοφόρων. Το ανησυχητικό είναι ότι ανοίγει τώρα ένα ακόμη “θερμό μέτωπο”, με τη μεγάλη άνοδο επιτοκίων που μπορεί να δημιουργήσει νέο κύμα κόκκινων δανείων και πλειστηριασμών.
- Μία ραγδαία αποκλιμάκωση της τιμής του φυσικού αερίου τους αμέσως προσεχείς μήνες, που θα αναχαίτιζε το κύμα ακρίβειας και θα έριχνε αρκετά χαμηλότερα τον πληθωρισμό, θα ήταν μιά ευνοϊκή εξέλιξη. Αν μάλιστα συνέβαλε στη δημιουργία κλίματος προσδοκιών για περαιτέρω ανάταξη της οικονομίας, θα πρόσφερε στον κ. Μητσοτάκη μια εξαιρετική ευκαιρία για άμεση προσφυγή στις κάλπες.
- Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή υπάρξει κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης και επιδεινωθούν οι συνθήκες στην οικονομία, το ρίσκο θα είναι μεγαλύτερο. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να σταθμίσει αν συμφέρει να πάει γρήγορα σε κάλπες για να προλάβει τα χειρότερα, ή αν πρέπει να περιμένει μέχρι τη λήξη της κυβερνητικής θητείας ελπίζοντας σε βελτίωση.
26 Μαρτίου ή 2 Απριλίου
Κατά την άποψη συνεργατών του, το μόνο σίγουρο είναι ότι όταν “ριφθεί ο κύβος” και αποφασιστούν εκλογές, ο χρόνος μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής τους θα είναι ο ελάχιστα απαιτούμενος συνταγματικά. Η επίσημη προεκλογική περίοδος θα είναι δηλαδή συντετμημένη, ώστε να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό η αναπόφευκτη απορρύθμιση ΄στη λειτουργία της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.
Οσον αφορά τη σεναριολογία για εκλογές στο πρώτο τρίμηνο του ερχομένου έτους, που έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες, παράγοντες του Μαξίμου δεν αποκλείουν τίποτα, επισημαίνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στα μέτωπα της ενέργειας και της ακρίβειας. Ως παράμετρο ήσσονος σημασίας θεωρούν το θέμα των υποκλοπών.
Κατά τις εκτιμήσεις τους, ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να λάβει αποφάσεις για εκλογές πριν από τα τέλη Φεβροαρίου. Εν τοιαύτη περιπτώσει, επικρατέστερες ημερομηνίες για να στηθούν κάλπες θα είναι η 26η Μαρτίου και οι 2 Απριλίου.
Παροχές για το "λαό", ευκαιρίες σε επιχειρηματίες
Μέχρι τότε, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να δώσει την προεκλογική μάχη με “όπλα” τις θετικές ειδήσεις για την πορεία της οικονομίας και τα ευνοϊκά μέτρα για διάφορες κοινωνικές ομάδες- κυρίως για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Μεταξύ άλλων, πολλά ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου:
- Στην αύξηση των συντάξεων κατά 7,5% από την 1η Ιανουαρίου
- Στην κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που θα αυξήσει εμμέσως τις καθαρές αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων
- Στο έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ, το οποίο θα δοθεί σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο «ευάλωτους» πολίτες πριν από τα Χριστούγεννα
Κινήσεις με στόχευση τον επιχειρηματικό κόσμο και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα θα είναι η επιτάχυσνη απορρόφησης και κατανομής κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, με εγκρίσεις επιχορηγήσεων, δημοπρατήσεις και αναθέσεις μεγάλων έργων υποδομής κλπ