Χρηστικά

Πρόστιμα σε πάνω από 120.000 φορολογούμενους για εκπρόθεσμες δηλώσεις


Γιατί φέτος δημιουργήθηκε ρεκόρ όλων των εποχών στην υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων και επιβλήθηκαν πρόστιμα 100-500 ευρώ

Πρόστιμα σε πάνω από 120.000 φορολογούμενους επέβαλε η ΑΑΔΕ, για την υποβολή εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων, ο αριθμός των οποίων φέτος ήταν ρεκόρ όλων των εποχών, λόγω «παγίδας» της ΑΑΔΕ.

Σε όσους φορολογούμενους έχασαν την προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων τιμωρήθηκαν με πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, όπως και χιλιάδες επιχειρήσεις στις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα 250 και 500 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε ότι αφορά στα φυσικά πρόσωπα, μέχρι την 30η Αυγούστου 2022, που έληξε η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, είχαν υποβληθεί 6.399.973 φορολογικές δηλώσεις.

Όμως, σήμερα ο αριθμός των υποβληθεισών δηλώσεων ανέρχεται σε 6.524.524 δηλώσεις που σημαίνει, ότι μετά την 30η Αυγούστου, υποβλήθηκαν εκπρόθεσμες 124.551 δηλώσεις(!), αριθμός που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Σε όλους τους «εκπρόθεσμους» ήδη βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ανεξάρτητα εάν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της δήλωσης είναι χρεωστικό, μηδενικό ή πιστωτικό, αλλά για τις επιχειρήσεις φτάνει έως και 500 ευρώ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των λογιστών-φοροτεχνικών όλης της χώρας, καθώς οι περισσότερες δηλώσεις που δεν πρόλαβαν να υποβληθούν, ήταν στα λογιστικά γραφεία κατ΄ εξουσιοδότηση των φορολογουμένων.

Στις περιπτώσεις αυτές τα πρόστιμα επωμίζονται οι λογιστές, καθώς από δικό τους(;) σφάλμα δεν υποβλήθηκε η φορολογική δήλωση, ωστόσο επειδή το πρόβλημα είναι τεράστιο και αφορά σε χιλιάδες δηλώσεις, ζήτησαν παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών ώστε να ακυρωθούν τα πρόστιμα, αλλά ακόμη δεν έχουν εισακουστεί τα αιτήματά τους.

Ειδικότερα τα πρόστιμα για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις κλιμακώνονται ως εξής:

  • Φυσικά πρόσωπα: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Επιπλέον όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική ή στην εκπρόθεσμη τροποιητική δήλωση αυξάνεται το χρεωστικό υπόλοιπο, επιβάλλεται και προσαύξηση φόρου 0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με απλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.
  • Φυσικά Πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα με διπλογραφικά βιβλία: Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Γιατί τόσες εκπρόθεσμες

Όπως καταγγέλλουν οι λογιστές η αιτία του ρεκόρ εκπρόθεσμων φορολογικών δηλώσεων ήταν οι «άστοχες και καθυστερημένες αποφάσεις και ενέργειες της Πολιτείας» και εξηγούν ότι:

  • Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος μπορεί να «άνοιξε» τέλος Μαρτίου, αλλά καμία δήλωση δεν μπορούσε να υποβληθεί καθώς δεν ήταν εμπλουτισμένη με τα απαραίτητα δεδομένα – όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε χρονιά!
  • Κατά την αποθήκευση των δηλώσεων εξαφανίζονταν δεδομένα όπως τόκοι, μερίσματα, κ.λπ.
  • Η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων των εταιρειών (των εντύπων Ν) «άνοιξε» στις 18/05/2022.
  • Οι βεβαιώσεις ΕΦΚΑ καταβολής εισφορών μη μισθωτών για το 2021, αναρτήθηκαν στον ΕΦΚΑ περί τα μέσα Απριλίου 2022 και ακόμη μέχρι και σήμερα δεν έχει διεκπεραιωθεί και αναρτηθεί η εκκαθάριση των ασφαλιστικών εισφορών του έτους 2021 για τους παράλληλα ασφαλισμένους, γεγονός που καθιστά αναγκαία την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.
  • Το σύστημα κατέρρευσε στις 29-30/08/2022 και με Δελτίο Τύπου έγινε αναφορά για παράταση στις δηλώσεις Νομικών Προσώπων ισόχρονη με την τεχνική αδυναμία του συστήματος, προκαλώντας ασάφεια ως προς την τελική ημερομηνία υποβολής, αφήνοντας ανενημέρωτους φορολογούμενους και λογιστές για τον χρόνο αποκατάστασης. Για τα δε φυσικά πρόσωπα, δεν θα έπρεπε η πρώτη αντίδραση της Πολιτείας – αρνούμενη την παράταση – να είναι η επιβολή προστίμου, όταν υφίσταται αδυναμία λειτουργίας του όλου συστήματος.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα