Ανοιχτό παραμένει το στοίχημα για το επόμενο βήμα της χρηματιστηριακής αγοράς, που βρίσκεται τις τελευταίες μέρες «με το ένα πόδι στο γκρεμό» και χωρίς δυνατότητες αντίδρασης. Σήμερα πήρε μια «ανάσα», μετά από τρεις καταστροφικές συνεδριάσεις, όπου εξανεμίσθηκε κεφαλαιοποίηση άνω των 850 εκατ. ευρώ. Όμως οι ισορροπίες δεν έχουν αποκατασταθεί και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.
Το πρόβλημα πλέον δεν είναι μόνον οι απώλειες των επενδυτικών χαρτοφυλακίων και των ελάχιστων μικροεπενδυτών που έχουν μείνει ενεργοί, αλλά οι επιπτώσεις στην οικονομία και στο γενικότερο επενδυτικό-επιχειρηματικό κλίμα, εάν η πτώση συνεχισθεί.
Η ραγδαία απαξίωση των τραπεζικών μετοχών προκαλεί ήδη προβληματισμό για τις προοπτικές των τραπεζών, καθώς η στάση των ξένων funds ερμηνεύεται πλέον ως «ψήφος δυσπιστίας» και όχι μόνον ως προσπάθεια υποτιμητικής κερδοσκοπίας.
Τα σενάρια για τις τράπεζες
Ξένοι και εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις τους, επηρεαζόμενοι και από τις εκθέσεις διεθνών οίκων, που βλέπουν «μισοάδειο το ποτήρι» των ελληνικών τραπεζών, αναθεωρώντας επί τα χείρω τις προβλέψεις για την κερδοφορία, το κόστος διευθέτησης των κόκκινων δανείων και την πορεία των μετοχών του κλάδου.
Οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν λοιπόν αδύναμος κρίκος και αχίλλειος πτέρνα του ΧΑ. Πιέζονται σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, αλλά στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν «κονιορτοποιηθεί», έχοντας χάσει περίπου 50% της αξίας τους σε λιγότερο από 5 μήνες και 33% σε δύο εβδομάδες.
Μέσα σ’ αυτό το αρνητικό κλίμα, «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Πολλά εμποροβιομηχανικά blue chips έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες χωρίς να συντρέχει λόγος.
Επιβαρυντικά λειτουργούν για την αγορά και οι πληροφορίες για τις συζητήσεις με τους δανειστές στα πλαίσια της μεταμνημονιακής εποπτείας. Αρνητικές εξελίξεις δεν υπάρχουν, αλλά η αγορά βλέπει τα πράγματα στην «γκρίζα» εκδοχή τους.
Ελπίδες αντίδρασης
Στελέχη μεγάλων ΑΧΕ επισημαίνουν ότι με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, είναι επισφαλής οποιαδήποτε πρόβλεψη για τη βραχυχρόνια πορεία της αγοράς.Υπάρχει πλέον καθοδική δυναμική, το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι περιορισμένο, το ρίσκο υψηλό.
Παράλληλα όμως υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν σε γρήγορη τεχνική αντίδραση, που μπορεί να έχει μεγάλη χρονική διάρκεια και σημαντικό εύρος. Οι βασικοί δείκτες και πολλά blue chips βρίσκονται σε υπερπουλημένα επίπεδα. Ιδιαίτερα οι τιμές των τραπεζικών μετοχών θα θεωρηθούν σπουδαία επενδυτική ή κερδοσκοπική ευκαιρία, αν το κλίμα βελτιωθεί.
Προς το παρόν επικρατεί επιφυλακτικότητα και οι δυνητικοί αγοραστές περιμένουν να δούν ποιος είναι ο «βυθός» στην πτώση. Σήμερα οι διακυμάνσεις ήταν έντονες, με εναλλαγές προσήμων σε μετοχές και δείκτες. Οι πιέσεις οφείλονται και σε αναγκαστικές ρευστοποιήσεις από χαρτοφυλάκια αγορασμένα με margin, που βρέθηκαν στο κόκκινο
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 677,30 και 685,96 μονάδων (από -0,23% μέχρι +1,05%) και έκλεισε με άνοδο 0,42% στις 681,69 μονάδες. Κατά 0,50% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τερματίζοντας στις 1.795,87 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε χαμηλό ημέρας -1,01%, πήγε μέχρι +3,63% και έκλεισε με κέρδη 2,62%.