Συναλλακτική άπνοια και χαμηλός τζίρος στο χρηματιστήριο, που κινείται σε ρυθμούς καλοκαιρινής ραστώνης, αναζητώντας επίπεδα ισορροπίας και κατεύθυνση. Διπλή εικόνα στη σημερινή συνεδρίαση, με πτωτικές τάσεις το πρώτο ημίωρο και σταδιακή ανάκαμψη με διακυμάνσεις στη συνέχεια.
Ο δύο βασικοί δείκτες έχουν καλύψει τις αρχικές απώλειες και βρίσκονται στα επίπεδα κλεισίματος της Παρασκευής. Στο κόκκινο οι τράπεζες- με εξαίρεση Εθνική και Attica Bank. Ο συνολικός τζίρος είναι μόλις 14 εκατ. ευρώ σε 4 ώρες συναλλαγών.
Ανάλογη εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου εκδηλώνεται ενδοσυνεδριακή ανάκαμψη και οι απώλειες περιορίζοντα (DAX -0,45%, FTSE-100 -0,30%). Τα νέα ιστορικά ρεκόρ που σημειώθηκαν στη Wall Street την Παρασκευή, αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον.
Αρνητική η επίδραση από τα κινεζικά χρηματιστήρια, που έχασαν σήμερα περίπου 2,5% (ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng "βούτηξε" στο -3,9%), λόγω των μέτρων που λαμβάνουν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας, περιορίζοντας την ελευθερία κινήσεων των εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου.
Στο ΧΑ ιδιαίτερα αισθητή γίνεται η απουσία ισχυρών ξένων χαρτοφυλακίων, που κατά κανόνα δίνουν τόνο στις συναλλαγές και κατεύθυνση στην αγορά. Οι διαχειριστές προτιμούν προφανώς να μη χαλάσουν την ηρεμία των διακοπών τους αναλαμβάνοντας το ρίσκο βραχυχρόνιων κινήσεων στο ΧΑ.
Καθοριστική παράμετρος για την πορεία της ελληνικής και των διεθνών αγορών παραμένουν βέβαια οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Αντικείμενο προβληματισμού για το ΧΑ οι επιδόσεις της χώρας μας στον τουρισμό, που θα επηρεάσουν τη συνολική πορεία της οικονομίας, με προφανείς επιπτώσεις στις τράπεζες, σε πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους και στα δημοσιονομικά.
Μετοχές και δείκτες
Σημαντική για την περαιτέρω πορεία του ΧΑ είναι τώτα η παραμονή του ΓΔ πάνω από τις 857-860 μονάδες, που μπορεί να ξαναγίνουν σημείο στήριξης.
Ο Γενικός Δείκτης κινείται τώρα περί τις 865 μονάδες, με οριακή μεταβολή +0,05%. Την ίδια ποσοστιαία άνοδο σημειώνει ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, στις 2.070,3 μονάδες. Κέρδη 0,35% καταγράφει ο FT40M των mid caps.
Ο τραπεζικός δείκτης ξεκίνησε με +0,16%, γύρισε καθοδικά μέχρι -1,17% και τώρα υποχωρεί κατά 0,65%. Attica Bank +1,4%, Εθνική +0,7%, Ελλάδος +0,4%. Στο κόκκινο Alpha -1,2%, Πειραιώς και Eurobank -1%.
Μεικτή εικόνα στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips. Στις πρώτες θέσεις Ελλάκτωρ +2,6%, Μυτιληναίος +2,4%, Lamda +2,2%, ΟΠΑΠ +2%, ΟΤΕ, Τιτάν και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή +1%.
Με τις μεγαλύτερες απώλειες Jumbo -1,2%, ΕΥΔΑΠ +2,5%,ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και Σαράντης -0,8%, ΕλβάλΧαλκόρ -0,7%.
Στα mid caps Autohellas +1,8%, Ολυμπιακή Τεχνική και Πλαστικά Θράκης +1,4%, Κρι -Κρι +0,9%. Στον αντίποδα Ιντρακάτ -2%, Αβαξ -1,5%, Cenergy και Ικτίνος -0,8%.